Katso eduskuntavaali­ehdokkaasi energialuokitus!

Jaa FacebookissaTwiittaaLähetä sähköpostissa

Onko ehdokkaasi energiapolitiikka A++-luokkaa vai onko siinä G:n arvosta päivittämisen varaa kuin vanhassa jääkaappissa konsanaan? Katso oman ehdokkaasi, puolueesi tai vaalipiirisi energialuokitus ja vertaile muihin! Palkkia klikkaamalla näet lisätietoja.

Luokittelu perustuu ehdokkaiden HS:n ja YLE:n vaalikoneissa antamiin, kestävää energiantuotantoa koskeviin kysymyksiin. Kannustamme kuitenkin tutustumaan ehdokkaiden energiapoliittisiin kannanottoihin myös tämän luokittelun ja vaalikoneiden ulkopuolella, sillä koneiden kärjistävä kysymyksenasettelu jättää usein tilaa monenlaisille tulkinnoille.

er_logo_small = Ehdokas tukee Energiaremontti 2015 -kampanjaa.

Näytä politiikan
energialuokka:

logo
Energialuokitukset on laskettu ehdokkaiden vaalikoneissa antamien, kestävää energiantuotantoa koskevien kysymysten perusteella. Tulokset perustuvat Helsingin Sanomien (4.3.2015) ja YLE:n (17.3.2015) vaalikoneiden avoimeen dataan. Energialuokitus on laskettu vain ehdokkaille, jotka ovat vastanneet molempiin vaalikoneisiin. Luokitukset noudattavat kansainvälistä energiamerkintätaulukkoa. Lue lisää...


Tuloksissa parhaan energialuokituksen (A++) saa pisteillä 0 ja huonoimman (G) pisteillä 16. Puolueiden energialuokitukset on määritetty ehdokkaiden keskiarvon mukaan. Laskussa mukana olevat kysymykset ovat:

1. HS kysymys 4: Suomen tulee luopua kivihiilen, turpeen ja maakaasun käytöstä vuoteen 2025 mennessä. (0 pistettä, jos on samaa tai jossain määrin samaa mieltä, muista vastauksista 2-4 pistettä.)
2. HS kysymys 29: Talouskasvu ja työpaikkojen luominen tulisi asettaa ympäristöasioiden edelle, silloin kun nämä kaksi ovat keskenään ristiriidassa. (0-1 pistettä.)
3. HS kysymys 30: Kaikessa päätöksenteossa pitäisi arvioida vaikutukset ympäristöön ja tarvittaessa luopua ympäristölle haitallisista hankkeista. (0-2 pistettä.)
4. YLE kysymys 5.1: Ilmastonmuutoksen hillitseminen pitää asettaa teollisuuden kilpailukyvyn edelle. (0-1 pistettä.)
5. YLE kysymys 7.2: Hyväksytään periaatepäätös uuden ydinvoimalaitosyksikön rakentamisesta. (0-4 pistettä.)

Lisäksi ehdokas saa 0 pistettä, jos tukee Energiaremontti 2015 -kampanjaa. Vastaavasti ehdokas saa 4 pistettä, jos ei tue kampanjaa.

Ehdokas, haluatko parantaa luokitustasi? Ilmoittaudu Energiaremontti 2015 -kampanjan tukijaksi!

P.S. Kuinka mielekästä ylipäänsä on asettaa ympäristönsuojelua ja työpaikkoja tai teollisuuden kilpailukykyä vastakkain? Ei kovin. Siksi tämän koneen tekijät toivovatkin, että seuraavissa vaaleissa pääsemme ammentamaan dataa paremmista, vähemmän mustavalkoisista vaalikonekysymyksistä. ;-)

Yhteydenotot:

Energialuokituskoneen koodasi La&La.